AHLI ARKEOLOGI TEMUI BANDAR MESIR PURBA YANG HILANG. ADA “SESUATU” YANG LEBIH MENGEJUTKAN


Sebuah bandar mesir purba yang disangka ‘hilang’, telah ditemui tenggelam di dasar laut oleh ahli arkeologi. Banyak perkara menarik yang mereka jumpa. Dan ada “sesuatu” yang agak mengejutkan. Nak tau? Jom baca lebih lanjut.PENEMUAN MENAKJUBKAN

Sejarah tamadun Mesir Purba sememangnya menyimpan 1,001 kisah misteri yang sudah tentunya masih belum dapat diungkai sepenuhnya. Kini, sebuah penemuan yang menakjubkan telah berlaku apabila sebuah kota pelabuhan purba Mesir, iaitu Kota Heracleion telah ditemui selepas hilang dalam lipatan sejarah selama 1,200 tahun. Nak tahu dengan lebih lanjut, mai tengok kat bawah ni.

BANDAR PURBA YANG TENGGELAM

Sebuah kota era Mesir purba iaitu Kota Heracleion telah ditemui oleh sepasukan ahli arkeologi selepas 1,200 tahun tenggelam di bawah permukaan laut. Pasukan ahli arkeologi turut menemui pelbagai artifak yang terpelihara dengan baik pada kedalaman 30 kaki di bawah permukaan Laut Mediterranean di Aboukir Bay yang terletak berhampiran Alexandria yang mengisahkan perihal sebuah kota pelabuhan purba yang terkenal pada masa itu. Menurut Telegraph, “Penyelidikan lanjut kini menunjukkan bahawa Thonis-Heracleion merupakan sebuah kota pelabuhan yang penting bagi urusan perdagangan Laut Mediterranean dan Sungai Nil”.
Apa yang lebih mengejutkan, ada “sesuatu” yang pelik tentang penemuan ini. Pihak penyelidik juga mendapati kota ini telah dibina di atas permukaan tanah liat yang bercampur dengan tanah pasir, dan memungkinkan ia tenggelam ekoran kejadian gempa bumi di rantau itu.” Boleh tengok gambar-gambar di bawah ni.


No comments:

Post a Comment

Pages