Bahan-bahan yang diperlukan:
Air
Kordial Jagung secukupnya
1 tin susu cair brand Ideal (ataupun apa-apa brand pun boleh)
2 sudu besar susu pekat manis
1/2 tin Jagung manis Ayam Brand dalam tin
Gula secukup rasa
Aiskrim vanila (optional)
Cara-cara menyediakannya:
Masak air bersama gula. Nisbah air dengan gula adalah bersamaan 1 kole air:6 sudu besar gula.
Masak air dan yang telah dicampur gula sehingga larut dan mendidih.
Masukkan kordial jagung secukupnya (atau apa-apa brand yang terdapat di pasaran pun boleh).
Masak lagi hingga mendidih
Masukkan susu cair dan jagung dalam tin.
Tutup api dan masukkan susu pekat manis secukup rasa.
Biarkan sejuk
Tuangkan kedalam gelas bersama ketulan ais. Boleh juga diletakkan aiskrim vanila diatasnya.
Masak air bersama gula. Nisbah air dengan gula adalah bersamaan 1 kole air:6 sudu besar gula.
Masak air dan yang telah dicampur gula sehingga larut dan mendidih.
Masukkan kordial jagung secukupnya (atau apa-apa brand yang terdapat di pasaran pun boleh).
Masak lagi hingga mendidih
Masukkan susu cair dan jagung dalam tin.
Tutup api dan masukkan susu pekat manis secukup rasa.
Biarkan sejuk
Tuangkan kedalam gelas bersama ketulan ais. Boleh juga diletakkan aiskrim vanila diatasnya.
Siap!
No comments:
Post a Comment